XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

ERASMUS + STEPS : PROJEKTNI TJEDAN U HRVATSKOJ

Početak ove školske godine obilježio je projektni tjedan održan 24.9. – 1.10.2024. u sklopu Erasmus+ projekta STEPS. Učenici naše škole ugostili su 13 učenika i 2 nastavnika iz gimnazije Justus-von-Liebig-Gymnasium u Neusäßu, Njemačka, te 7 učenika i 2 nastavnika iz škole Institut Escola Pi Del Burgar u Reusu, Španjolska. Tijekom projektnog tjedna naglasak je bio na međusobnom upoznavanju i prihvaćanju kulturoloških razlika, promociji fizičkih aktivnosti te proširivanju znanja iz STEM predmeta.

Tjedni program smo započeli razgledom Donjeg i Gornjeg grada u sklopu kojega smo učenike upoznali s najistaknutijim znamenitostima grada Zagreba. Nakon ručka u školskoj kantini gosti su prisustvovali nastavi. Učenici su dobili priliku raspraviti o nedostatcima i prednostima vlastitih obrazovnih kurikuluma. Dan smo završili zajedničkim druženjem u parku Maksimir. Sljedeći smo dan proveli na Medvednici gdje smo promatrali autohtone biljne vrste i zajednice na njoj. U grupama smo ih prepoznavali, fotografirali te opisivali po različitim obilježjima. Stranim učenicima se posebno svidjelo putovanje sljemenskom žičarom. Nakon zasluženog ručka u planinarskom domu Puntijarka slijedilo je zahtjevno spuštanje nazad. Umor nas nije spriječio da se nastavimo družiti. Posjetili smo Muzej iluzija te doživjeli noćno lice grada.

U petak su u našoj školi djelatnici Građevinskog fakulteta pripremili za nas dvije zanimljive radionice: „Gradi pametno – tresi se sigurno“ i „FormLab“. U prvoj smo od zadanih materijala gradili makete građevina, a zatim testirali njihovu otpornost na različite jačine potresa. U drugoj smo izrađivali modele na kojima se mogla primijeniti dvostruka zakrivljenost.  Uslijedio je dvodnevni izlet na rijeku Kupu i u Nacionalni park Plitvička jezera. Prvi dan izleta proveli smo na raftingu, unatoč niskoj temperaturi rijeke Kupe (svega 12 °C) i prognoziranoj kiši. Međusobno špricanje, natjecanje i pjevanje olakšavali su iscrpljujuće veslanje, a dobra atmosfera i društvo su opet odradili svoje. Na jednoj dionici rijeke, oni najhrabriji su skočili i okupali se u rijeci. Nakon raftinga dočekao nas je domaći, goranski ručak u kampu Kupa Sports. Imali smo priliku svjedočiti natjecanju u kuhanju čobanca, pri čemu smo ih i degustirali. Vatra nas je ugrijala i potaknula da zaplešemo narodne plesove. U hotelu smo uz večeru proslavili 16. rođendan jednog učenika naše škole. Sutradan smo obišli Donja i Gornja jezera Nacionalnog parka Plitvice. Vozili smo se vlakićem i brodom te nadogradili znanje o sedrenim barijerama i karakterističnim biljnim i životinjskim vrstama. Povratak u Zagreb je za većinu učenika značio višesatni san nakon silnog uzbuđenja i novih iskustava.

Zadnji smo dan izrađivali prezentacije kako bi našim obiteljima mogli približiti ovaj projektni tjedan te sve aktivnosti u sklopu njega. Prezentacijama je slijedila zakuska i zajedničko druženje s profesorima i roditeljima. Zadnju smo večer proveli u parku Maksimir gdje smo se prisjećali svih zabavnih anegdota i trenutaka koje smo imali priliku zajedno iskusiti.

tekst sastavile i lektorirale: Leda Kefeček (2b), Dora Turčinov (2b), Ana Jurić (2d)

Ova je publikacija ostvarena uz financijsku potporu Europske komisije. Ona izražava isključivo stajalište njenih autora i Komisija se ne može smatrati odgovornom pri uporabi informacija koje se u njoj nalaze.


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...