XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Tjedan svemira – klimatske promjene 101

Pitanje klimatskih promjena dulje je vrijeme u fokusu javnosti i znanstvenika, a ovogodišnji Tjedan svemira samo još dodatno promovira jačanje svjesnosti i savjesnosti vezanih za klimatske promjene i posljedice koje donose.
Za organizatore Climate Change Summita (15-17 Oct 2024) stvar je jasna: Sutra počinje danas! Osim informacija o Summitu pogledajte i niz članaka vezanih za djelovanje protiv klimatskih promjena i na moguća rješenja problema:

Climate Info | Climate Change Summit (climatechange-summit.org)

Iako u petak 4.10. zajedno u školi gledamo samo jedan film na tu temu (hint: petak), preporuka je da pogledate i ostale izdvojene filmove (holivudske, dokumentarne i ostale produkcije…) kako bi vas potaknuli na dodatno razmišljanje:

Best Movies About Climate Change, Ranked (movieweb.com)

7 dokumentaraca o održivosti koje morate pogledati (libertas.hr)

Ipak, uvijek se treba kritički osvrnuti na informacije koje se iznose, razlikovati holivudske priče od znanstvenih utemeljenih spoznaja i posebno se obraniti od fake news i prepoznati teorije zavjere i nastojanja relativiziranja problema koji nastaju i dolaze.

Tako, na primjer, film “Klima: Hladna Istina” (“Climate: The Cold Truth“) objavljen u ožujku 2024. na raznim platformama, donosi svoj pogled na “istinu” i povlači mnogobrojne komentare znanstvene zajednice:

U filmu se ponovno propagiraju stari mitovi o klimatskim promjenama | Provjera činjenica (afp.com)

Proučite i prosudite sami…

Ako vas zanimaju kako znanstvenici modeliraju klimu i klimatske pojave i promjene sigurno će vam sljedeća objašnjenja biti zanimljiva:
Analysis: How well have climate models projected global warming? – Carbon Brief

Svakako, budućnost možete potražiti i na PMF-u u Zagrebu te na studiju Geofizike steći temelje za buduće zanimanje klimatologa.
Na Youtubeovom kanalu Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu možete pogledati vrlo pristupačan video na hrvatskom jeziku Klima u Europi 2050. godine.

U izradi i pripremi ovog filma sudjelovali su i hrvatski znanstvenici: prof. dr. sc. Danijel Belušić (Geofizički odsjek PMF-a), doc. dr. sc. Nikolina Ban (Sveučilište u Innsbrucku) te dr. sc. Ivan Güttler i Sarah Ivušić (DHMZ).
Izvor: Klima u Europi u 2050. godini – kratki film na hrvatskom jeziku – Geofizički odsjek (unizg.hr)

Ništa od ovoga ne bi bilo moguće da se nismo pronašli način promatranja Zemlje iz svemira. Pomoću satelita skupljamo i pratimo podatke o stanju na Zemlji i u njezinoj atmosferi: mjerimo temperaturu, tlak, razinu CO2, pratimo razine mora te stanje ledenog pokrova i pošumljenosti kako bismo imali što više parametara za što bolji model klime i mogućnost praćenja i predviđanja nadolazećih promjena.

iica-hr.eu

Home – Climate Change: Vital Signs of the Planet (nasa.gov)

NASA launches ground-breaking climate change satellite (phys.org)

Climate Change Monitoring | Climate Technology Centre & Network (ctc-n.org)

Da sve štima, da nam se klima ne klima!


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...