XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

17. Internacionalna olimpijada Astronomije i Astrofizike (IOAA 2024)

Više od 230 astronoma i astronomkinja iz 53 države svijeta okupilo se u Vassourasu, Brazil, od 17. do 27. kolovoza na 17. izdanju Internacionalne olimpijade Astronomije i Astrofizike – IOAA.

U ovogodišnjem timu koji je predstavljao Hrvatsku bili su Krešimir Bravić iz Gimnazije Andrije Mohorovičića u Rijeci, Fabian Perošić iz Gimnazije Fran Galović u Koprivnici, Mihael Lovrić iz Gimnazije Matije Mesića u Slavonskom Brodu, Luke Kvaternik iz PŠ Vladimira Preloga te Ema Donev iz naše škole.

FOTO: Privatna kolekcija

Nakon dva duga dana putovanja, naš je tim stigao je u Vassouras, manji grad u središtu nekadašnjih plantaža kave. Ovdje smo proveli sljedećih 10 dana upoznajući ljude širom svijeta, njihove kulture, a između ostalog smo se natjecali i u poznavanju astronomije i astrofizike.

Samo natjecanje sastoji se od četiriju pojedinačnih rundi. Teorijska runda bila je prva. U njoj svaki natjecatelj rješava vrlo zahtjevan teorijski test. Navečer je bila opservacijska runda prilikom koje smo analizirali noćno nebo u obliku zvjezdanih karata. Kasnije smo, koristeći teleskop i dodatno računanje, analizirali zvjezdane objekte. Sljedeća runda je analiza podataka, gdje smo morali statistički analizirati dva seta podataka, crtati razne grafove i donositi zaključke. Zadnja runda je bila planetarij, gdje smo uz simuliranu kartu neba odgovarali na pitanja i tražili zvijezde. Sveukupno se moglo osvojiti 545 bodova.

Osim pojedinačnog natjecanja, još smo imali i ekipno natjecanje gdje su nas organizatori podijelili u grupe od 4 do 5 članova iz različitih država. Ove smo godine, koristeći kompas, šestar, par čavlića i papir morali izračunati magnetsku deklinaciju!

Osim vrlo napornog natjecateljskog djela, bili smo na ekskurziji u lokalnom biološkom vrtu Uaná Etê, gdje smo čak uspjeli vidjeti i tukana! Tijekom dana bismo igrali mnogo odbojke na pijesku, pričali i upoznavali se s drugim ljudima, kartali te promatrali južno nebo koje većina nas nikada nije vidjela.

Naš tim, nažalost, nije osvojio nijednu nagradu, no nakon publikacije službenih bodova nekima je nedostajalo manje od 15 bodova za pohvalu. Ostvarili smo sljedeće rezultate:

– Ema – 150. mjesto u svijetu

– Mihael – 160. mjesto

– Krešimir – 180. mjesto

– Fabian – 194. mjesto

– Luka – 214. mjesto.

Mihael i Fabian svoj znanstveni put nastavljaju na fakultetu, a mi (ostatak tima) i natjecatelji koji dolaze vrlo smo uzbuđeni te s nestrpljenjem očekujemo kvalifikacije sljedećeg izdanja IOAA, koje će biti u Mumbaiju u Indiji! Više detalja pronađite na zvjezdarnica.hr.

FOTO: Privatna kolekcija

Ema Donev, XV. gimnazija


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...