XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

18. Srednjoeuropska matematička olimpijada (MEMO)

U Szegedu, u Mađarskoj 30.8. završena je 18. Srednjoeuropska matematička olimpijada na kojoj je sudjelovalo 10 država srednje Europe: Poljska, Njemačka, Češka, Slovačka, Švicarska, Austrija, Slovenija, Litva, Hrvatska i domaćin Mađarska. Na tom natjecanju sudjeluju učenici srednje škole koji iste godine nisu sudjelovali na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi.

Hrvatsku su u Szegedu predstavljali sljedeći učenici: Emanuel Bajamić (III. gimnazija, Split), Hrvoje Valent (Gimnazija Lucijana Vranjanjina, Zagreb), Patrik Cvetek (Elektrotehnička škola, Split), Lana Milani (Gimnazija Andrije Mohorovičića, Rijeka), Fran Pilipović i Maša Dobrić (XV. gimnazija, Zagreb).

Na pojedinačnom natjecanju svaki učenik rješava četiri vrlo zahtjevna zadatka iz četiriju različitih područja: algebre, kombinatorike, geometrije i teorije brojeva – u razdoblju od 5 sati, a na ekipnom natjecanju cijela ekipa ukupno rješava osam zadataka iz tih četiriju područja, također u trajanju 5 sati.

Naša je ekipa na pojedinačnom natjecanju ostvarila izvrstan rezultat. Osobito se istaknuo Patrik Cvetek koji je, riješivši test 100%, osvojio zlatnu medalju, prvu za našu ekipu od 2019. godine. Odlični su bili i ostali naši učenici: Emanuel Bajamić, Fran Pilipović i Hrvoje Valent, koji su osvojili srebrne medalje, Lana Milani brončanu medalju, a Maša Dobrić pohvalu. Prema broju osvojenih bodova na pojedinačnom natjecanju Hrvatska je bila druga, iza Poljske, dok je na ekipnom bila sedma.

Rezultati pojedinačnog natjecanja dostupni su na poveznici: https://www.memo-official.org/MEMO/results/2024/individual/


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...