XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

54. međunarodna olimpijada iz fizike (IPhO 2024)

Hrvatski srednjoškolci osvojili su jednu srebrnu i dvije brončane medalje na 54. međunarodnoj olimpijadi iz fizike koja se od 21. do 29. srpnja 2024. održavala u Iranu u povijesno i kulturno bogatom gradu Isfahanu. Na ovom prestižnom međunarodnom natjecanju iz znanja fizike sudjelovalo je oko 200 učenika iz 46 zemalja širom svijeta.

Hrvatsku su na ovom natjecanju predstavljali i naši učenici Val Karan i Luka Duplančić, učenici trećeg razreda. Val je osvojio srebrnu medalju, a Luka brončanu! Čestitamo!

Pored Vala i Luke, Franjo Krešimir Jalšovec, učenik 4. razreda V. gimnazije je osvojio brončanu medalju, a osim njih sudjelovali su još i Borna Jelečki, učenik 4. razreda Tehničke škole Ruđera Boškovića, Zagreb, te Frane Anđelić, učenik 3. razreda III. gimnazije, Split, koji je dobio pohvalu za postignute rezultate.

Hrvatsku peteročlanu ekipu na Međunarodnu fizičku olimpijadu vodili su Damir Pajić i Pavla Šenjug sa Sveučilišta u Zagrebu Prirodoslovno matematičkog fakulteta. Izbor i pripreme hrvatske ekipe te sudjelovanje učenika na olimpijadi organizira Prirodoslovno matematički fakultet, a sudjelovanje na olimpijadi financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih.

Izvor: PMF


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...