XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

8. Europska olimpijada iz fizike (EuPhO 2023)

Na 8. Europskoj olimpijadi iz fizike EuPhO 2024 koja se od 15. do 19. srpnja 2024. održavala u Kutaisiju, najstarijem trajno naseljenom gradu u Gruziji hrvatski su srednjoškolci osvojili jednu zlatnu i dvije brončane medalje. Od pet članova hrvatskog tima, tri su bili učenici naše škole, a sva trojica su se u konačnici okitili medaljama, uključujući i onu zlatnog sjaja! Zlatnu medalju osvojio je Val Karan, učenik 3. razreda, a brončane medalje osvojili su Ilan Mihelja i Petar Jukić, učenici 4. razreda!

Uz Vala, Ilana, i Petra sudjelovali su još i Karlo Ahel, učenik 3. razreda Gimnazije Andrije Mohorovičića, Rijeka i Borna Jelečki, učenik 4. razreda Tehničke škole Ruđera Boškovića, Zagreb.

Na ovom najvećem europskom natjecanju sudjelovalo je oko 200 učenika iz 55 zemalja gdje su osim europskih nastupile i ekipe s drugih kontinenata.

Hrvatsku peteročlanu ekipu na Europsku fizičku olimpijadu vodili su Damir Pajić i Dario Barišić sa Sveučilišta u Zagrebu Prirodoslovno matematičkog fakulteta.  Izbor i pripreme hrvatske ekipe te sudjelovanje učenika na olimpijadi organizira Prirodoslovno matematički fakultet.

Izvor i foto: PMF


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...