XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

4. Europska informatička olimpijada za djevojke (EGOI 2024)

I ove godine mlade hrvatske informatičarke na Europskoj informatičkoj olimpijadi za djevojke (European Girls’ Olympiad in Informatics) koja se od 21. do 27. srpnja 2024. godine održala u Eindhovenu, Nizozemska ostvarile su sjajne rezultate. U konkurenciji 195 natjecateljica iz 56 zemalja naše su djevojke osvojile dvije srebrne i dvije brončane medalje.

MedaljaIme i prezimeRazred/Škola
SREBROLara Semeš4. razred, XV. gimnazija Zagreb
SREBROMaša Dobrić2. razred, XV. gimnazija Zagreb
BRONCASofija Velkovska4. razred, Prva gimnazija Varaždin
BRONCALana Škarica2. razred, XV. gimnazija Zagreb

Stručna voditeljica reprezentacije bila je Iva Tadić, a odgovorni voditelj i organizator ovog nastupa je Krešimir Malnar.

Lara Semeš, Lana Škarica, Sofija Velkovska i Maša Dobrić

Posebno smo ponosni na učenice naše škole, Laru, Mašu i Lanu koje su i prošle godine sudjelovale na ovom natjecanju (EGOI 2023). Lara je sudjelovala na sva četiri izdanja natjecanja i u svojoj kolekciji ima zlato i tri srebra. Lari je ovo ujedno i posljednje natjecanje u srednjoškolskoj kategoriji jer je ove godine završila XV. gimnaziju gdje je bila proglašena i učenicom generacije.

EGOI natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja 8 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskom jeziku Python ili C++ pod operativnim sustavom Linux. Učenice se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenice (do 20 godina starosti) i dva voditelja. Inicijativa za pokretanje ovog natjecanja kojim bi se kod djevojaka potaknuo interes za računarstvo nastala je na europskoj razini prije četiri godine. Poticaj je bila činjenica da se značajno manji broj žena u odnosu na broj muškaraca u svijetu, pa tako i kod nas, odlučuje na studiranje ili rad u sektoru računarstva, a što se očituje i u broju ženskih i muških natjecatelja i na informatičkim natjecanjima. Nastup naših mladih programerki na ovom natjecanju i stručne pripreme koje su prethodile nastupu organizirao je Hrvatski savez informatičara.
Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih Republike Hrvatske. Također, Croatia Airlines, XV. gimnazija Zagreb i Prva gimnazija Varaždin financijski su pomogli organizaciju ovog nastupa.

Na letu iz Amsterdama

Izvor i foto: hsin.hr/EGOI

Foto: Croatia Airlines


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...