XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

35. međunarodna biološka olimpijada (IBO 2024)

Na 35. međunarodnoj biološkoj olimpijadi (International Biology Olympiad – IBO) koja je održana u Kazakhstanu od 7. do 14. srpnja Republiku Hrvatsku predstavljao je i naš maturant Robert Markulin koji je osvojio brončanu medalju.

U nacionalnom timu još su bili maturanti Karla Hajdarović iz Srednje škole Čakovec, Mario Vrdoljak iz III. gimnazije Split (brončana medalja) te Karlo Stašić, učenik 2. razreda Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci (sudjelovanje). U pratnji učenika bile su mentorice s Biološkog odsjeka Prirodoslovno–matematičkog fakulteta (PMF) Sveučilišta u Zagrebu, nacionalna IBO koordinatorica dr. sc. Andreja Lucić i dr. sc. Petra Cvjetko. Mentorice su na natjecanju prevodile zadatke na hrvatski jezik te sudjelovale u vrednovanju i moderaciji rezultata nacionalnog tima. Osim mentorica učenika u selekciji i pripremama za ovo zahtjevno natjecanje pomogli su i djelatnici Biološkog i Kemijskog odsjeka PMF-a.

Više detalja možete pronaći na službenim stranicama IBO natjecanja.

Međunarodna biološka olimpijada prestižno je natjecanje u znanju i rješavanju bioloških problema za učenike srednjih škola, a u ovogodišnjem natjecanju sudjelovalo je 80 država s oko 300 učenika iz cijelog svijeta. Natjecanje se sastojalo od četiri eksperimentalna zadatka iz područja biokemije, bioinformatike, animalne morfologije i fiziologije te molekularne biologije pri čemu su učenici samostalno izvodili eksperimente i mjerenja te obradili i interpretirali rezultate. Nakon dana pauze uslijedila su dva teorijska testa, svaki u trajanju od tri sata, na kojima su naši učenici pokazali snalaženje u rješavanju problemskih zadataka iz raznih područja biologije.

Slobodno vrijeme između natjecanja učenici su provodili družeći se s vršnjacima iz cijelog svijeta, a tijekom boravka u Kazahstanu nacionalni tim imao je priliku upoznati kulturne, prirodne i povijesne znamenitosti zemlje obilaskom glavnog grada i okolice. Sudjelovanje nacionalnog tima na Međunarodnoj biološkoj olimpijadi financijskom potporom omogućilo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih RH.

Čestitamo timu na postignutom rezultatu, a najviše našem Robertu na osvojenoj brončanoj medalja.

Izvor i foto: PMF Biologija


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...