XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Prvi projektni tjedan

Od 13.-20.10.2018. u Njemačkoj je održan prvi projektni tjedan učenika i profesora svih partnerskih škola iz projekta „The Magic of Water“, koje je organizirala gimnazija Justus von Liebig iz Neusäßa. Iz naše su škole na projektnom tjednu sudjelovale profesorice Aneta Copić i Iva Čorak te učenici Lucija Sauha (3.g), Mislav Brnetić (3.f), Sara Caktaš (3.f), Mia Perkovac (3.f), Helena Kisić (2.g), Petar Pavić (2.g), Luna Vakula (2.n) i Nina Mikulić (2.n). Tjedan je bio bogat aktivnostima.

Prvi dan proveli su u Augsburgu. Naučili su mnogo o samom gradu i kako su se vodeni mlinovi i crpke koristili za pumpanje vode u cijevi u proteklim stoljećima.

U ponedjeljak su posjetili Justus-von-Liebig Gymnasium. Otišli smo na nastavu s domaćinima. Nakon toga su posjetili Fishfarm Salgen. Tamo su vidjeli mnogo različitih vrsta riba, secirali ribu, a neki su čak ušli u obližnju vodu i uhvatili neke male organizme.

U utorak su učenici prezentirali svoje radove o vodi kao energiji. Prezentacije su bile zanimljive jer ih je bilo više od 15, a svaka je predstavila drugi aspekt korištenja vode. Nakon prezentacije posjetili su tvornicu papira UPM. Tamo su doznali puno o tome kako se voda koristi u industriji papira i kako je moguće smanjiti potrošnju vode u papirnoj industriji.

U srijedu su posjetili Max-Planck institut. Tamo su poslušali prezentaciju o ITER-u, međunarodnom eksperimentalnom reaktoru za istraživanje o fuziji. Nakon posjeta proveli su slobodno vrijeme u Münchenu, istražili grad i družili se s novim prijateljima.

U četvrtak su posjetili hidroelektranu Walchensee. Upoznali su se s radom elektrani i njezinom značenju za cijelo područje. Dan je završio planinarenjem u klancu Garmish Klamm.

Petak su proveli u Minchenu gdje su posjetili German Scientific Museum i sveučilište Weihenstephan.

Svi sudionici razišli su se zadovoljni, puni novih, izuzetnih iskustava, ispunjeni duhom internacionalnog prijateljstva i suradnje.

 


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...